Aangepast wielrennen staat ook dit jaar op het programma van de ParaGamesBreda 2019. Dit jaar met de onderdelen handbike, tandem en cycling. We organiseren deze spectaculaire dag in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie  en Wielervereniging Breda.

Handbiking
Voor mensen met een motorische handicap is de handbike een uitstekende vervanger voor de fiets. Handbiken is een combinatie van wheelen en fietsen. Deelnemers bewegen met de armen een soort ligfiets voort. Het gebruik van de handbike vergroot de mobiliteit en deelname aan het dagelijks leven van mensen met een functionele beperking. Daarnaast bevordert handbiken de bloedsomloop, het is goed voor hart en bloedvaten en vergroot de longcapaciteit. Geen wonder dat de handbike in populariteit toeneemt. Met een zeer laagdrempelige instap, zowel letterlijk als figuurlijk, gaat handbiken als sport een grote toekomst tegemoet.

Tandemrace
Bijna iedereen heeft wel eens een tandem gehuurd. Vaak zijn dit zware boodschaptandems met weinig versnellingen. Tegenwoordig zijn de tandems een stuk lichter en kunnen ze beschikken over meer dan twintig versnellingen. Juist bij een tandem, waar de kracht van twee mensen op elkaar moet worden afgestemd, is ‘het verzet’ heel belangrijk. Het is belangrijk dat je de juiste versnelling kiest. Voor mensen met een visuele handicap is tandemrijden een prima sport. Het komt bij deze sport niet alleen aan op het hard rijden, maar ook op het samenspel tussen de piloot (persoon die voorop zit) en de stoker (de persoon, eventueel met een visuele handicap, die achterop zit). Het vormen van een eenheid is hierbij erg belangrijk. Een goede prestatie bij het tandemrijden vereist daarnaast blind vertrouwen.

Cycling
Bij cycling wordt gefietst op een standaard wielrenfiets met eventueel aanpassingen. Het is verdeeld in 5 klassen. C1 is de zwaarste categorie. In deze klasse rijden vaak renners met een geamputeerde arm of een geamputeerd been. C5 is de lichtste categorie. Deze renners kunnen hun onderlichaam volledig gebruiken, maar hebben bijvoorbeeld een beperking aan het bovenlichaam.

Programma

Locatie: Wielervereniging Breda, Terheijdenseweg 520, Breda.

 

Inschrijven en meer informatie
ParaGamesBreda organiseert het sportonderdeel aangepast wielrennen in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie. Inschrijven staat vrij voor mensen met een KNWU licentie, voor anderen is er de mogelijkheid een dagkaart aan te vragen. deze dagkaart wordt door ParaGamesBreda ter beschikking gesteld.

Voor meer informatie over het aangepast wielrennen tijdens de ParaGamesBreda 2019 kun je contact opnemen met Sanne de Kroon via info@paragamesbreda.nl

We verwelkomen je graag tijdens de ParaGamesBreda 2019!